Monday, December 6, 2010

Jom masuk jamban sama-sama

WOW!! Sebulan aku bercuti.Panjang giler.Lama giler.Aku pun dah macam nak giler.Aku duduk rumah je cuti ni.Takde duit nak cuti lama-lama ni.

OK.Nampak tak tajuk kat atas tu? Ok.Sekarang ni kira standed la kalau masuk jamban kene bayar kan?

Sekarang ni nak masuk jamban paling koman 20sen.Tu yang paling biasa akku tengok tak kira untuk lepas yang BESAR atau yang kecik.... Dan masa aku pergi Cameron Highland aritu aku tertarik dengan kadar masuk jamban ni.

Kencing-20sen
Berak-30sen
Gosok gigi-50sen
Mandi-Singgit

Kenapa gosok gigi lagi mahal? Sepatutnya gosok gigi paling murah.Pinjam air sikit je.Ubat gigi dengan berus gigi sendiri.Ke ada perkhidmatan pinjaman berus gigi kat situ?MySpace


Ok.sampai sini jela aku taip.Nak belek-belek movie dalam hard disk ni dulu.

Adios


Sunday, November 7, 2010

Pasangan bahagia betul mereka

Hari jumaat itu hari aku sekali lagi ke Kuantan untuk tengok wayang..Agak-agak kuantan pun dah jemu dengan aku ni.. Plan asal aku nak tengok cerita red atau takers yang ceritanya semua rated 18.Namun disebabkan aku ditemani oleh 2 orang budak kecik yang kesemuanya under 13 lagi dan seorang remaja under 18 maka plan terpaksa diubah..
MySpace

Maka aku pun memesan 4 keping tiket movie yang sesuai untuk kanak-kanak iaitu MEGAMIND.

Ok.Cerita ni agak ok dan jalan ceritanya tak sama macam cerita superhero yang biasa.Nak tahu kenapa? Tonton sendiri ye.

Aku perhatikan ramai kapel yang dok tengok cerita ni.Kenapa ye? Ni konklusi kalau ikut pemikiran aku.

Si boyfriend mempunyai selera nak tengok cerita berbunuhan
Si awek mengidam nak tengok cerita Cuti-cuti Cinta
Disebabkan si boyfriend tak mau mendengar dialog "nasi lemak 50sen" maka dia memutuskan untuk tengok cerita animasi Megamind je.
MySpace



Amacam boleh diterima akal korang tak?

Thursday, October 28, 2010

Aku dulu seorang pelakon

Aku dulu pelakon.Korang percaya tak? Memang nama aku tak segah Rosyam Nor,Remy Ishak.Tapi aku penah jugak belakon.

Aku dulu penah berlakon zaman form 5 dulu.Semua ni untuk suka suka je.Pengarah abang emy dan geng-geng muka tak malu sebagai pelakon.

Antara scene dalam salah satu video yang aku belakon.


Ok kalau korang nak tengok lagi banyak video aku and the geng boleh la ke www.youtube.com/bombmaker92.


Wednesday, October 27, 2010

Sotong Mati

Ok...dua post aku pasal binatang. First pasal babi kemudian pasal sotong pulak.

Pagi tadi sedang aku dengar radio Hot FM, terdengar berita pasal sotong mati. Alah setakat sotong mati pun nak heboh ke? Rupanya sotong merangkap ahli nujum world cup tu yang mati.Nama dia Paul. Paul is dead right now..(aku dah pandai speaking london sekarang).

Nama: Paul
Alamat Terakhir: Sea Life Aquarium, Jerman
Pekerjaan:Ahli Nujum Piala Dunia 2010.(ramalan disahkan berlaku)
Tarikh Kematian : Selasa bersamaan 26 Oktober 2010 masihi.
Punca Kematian : Sakit tua di usia 2 Tahun setengah.


Lepas ni binatang mana pulak nak ambik alih jawatan si Paul ni?

Tuesday, October 26, 2010

Babi

Warghhhh...itu babi.. Sungguh jakun mamat ni tak pernah nampak babi. Habis kat semua orang aku cakap "wei.gua nampak bapak ngan anak betina babi semalam baru balik dinner"

Alkisahnya macam ni.Memandangkan semalam aku pergi tidur kat rumah atok aku untuk menemaninya dan setelah sampai di sana.Maka tiba-tiba dua ekor babi yang berbulu melintas dengan lajunya kat depan kereta Kancil aku. Ada ke patut dia pi berkelah kat laman umah atok aku.. mentang-mentang umah atok aku rumah dalam taman.

Aku berasa amat jakun sebab tengok babi secara live semalam.Ini la kot malang jadi budak yang tinggal di bandar.Babi pun jakun nak tengok..



Wednesday, October 20, 2010

Jamban , Tandas atau Toilet

Mengapa sekarang aku ni begitu payah nak update blog? Ini disebabkan oleh masalah internet. Oleh itu mood untuk update blog agak pudar. Ok..ok kali ni nak cerita sikit pasal jamban.Aku tergerak nak cerita benda ni pasal aku sangat-sangat sakit hati dengan tandas awam atau erti kata lain tandas yang digunakan oleh ramai orang.

Cuba la anda bayangkan mood nak berak pun boleh hilang apabila pintu takde..Dahla bau hancing pering (ayat orang terengganu).

nak masuk pun geli jamban ni

Satu pertanyaan aku..Kenapa ada orang yang lepas berak atau kencing mesti tak flush? Adakah mereka mahu memberi saguhati kat orang lain yang guna tandas tu?pelik betul manusia.

restroom kat New York



bersih kan tandas ni


Ni sekadar luahan aku sebagai manusia yang mahukan tempat menunaikan hajat yang bersih.. Bila la Malaysia nak ada tandas terbersih di dunia ye....

nanti aku update lagi ye...exam sedang berjalan ni..

Saturday, October 9, 2010

GUA TAHU ITU SIAPA

Aku memang suka buat kerja last minit.Tapi kali ni tak last minit mana la sebab tarikh tutup dia lambat lagi.Ni pertama kali aku join contest.Yang ni anjuran Hamzah Ian. Contest dia tak susah pun.Tak perlu belajar sampai PHD atau kena buat research 2,3 tahun.

Gua rasa sebelah dia tu kawan sekampung dia yang dulu sama-sama pergi curi rambutan dulu.Gua rasa dia tengah makan kerepek dengan lahapnya sambil bercakap benda mengarut dengan Hamzah.

Gua nak tag tiga orang blogger kat sini.

Abu Huzaifah...Rakan gua yang lonjong.

Sarina- Si pemilik kungfu panda punya mata

Ayu- Si gadis yang bercita-cita untuk kelihatan seksi si mata suaminya.

Monday, October 4, 2010

Terima Kasih. Jasamu Dikenang

Nampak tak header blog aku yang terpampang sekali dengan gambar aku ibarat macam calon parti nak pergi bertanding pilihan raya.Cun tak?

Walaupun aku ni agak jahil photoshop dan aku hanya reti guna photoshop untuk touch up gambar sikit-sikit je.Jadi aku dah lama berangan untuk design sendiri header tu.Tapi hasilnya amat dan tersangat cantik..Hehehe.


Semasa aku blogwalking terjumpa blog abang ni yang menyediakan perkhidmatan header blog secara percuma.Jadi aku secara segera sambar satu.

Jadi jutaan terima kasih kepada bighandesign kerana bermurah hati untuk header yang agak cantik diatas.

Sunday, October 3, 2010

Cerita zaman budak-budak

Entry ni dah lama aku nak tulis tapi tak berkesempatan je.Nasib baik tak hilang idea ni.Lepas baca entry Long Hafiz terus aku terasa nak menaip entry ni.

Zaman kecik-kecik dulu aku amatla meminati kartun.Rasa semua budak-budak minat kartun kot... Kalau dulu pukul 6.30 TV aku dengan adik aku yang punye.

Antara kartun yang aku layan zaman dulu adalah....

Yang menjadi kegilaan para budak hingusan zaman aku adalah Power Rangers.Masa tu Power Rangers Mighty Morphin.Power Rangers zaman sekarang aku rasa tak best la.Mighty Morphin Power Rangers ni ada umphh..

Zaman tu masing-masing sibuk "aku power rangers merah,aku power rangers hitam".Aku dulu siap berbalah lagi dengan adik aku pasal benda ni.Amat tak matured sekali.(-_-")

Kemudian cerita Doraemon.Aku rasa cerita doraemon ni amat menarik.Masa dulu sibuk berangan kalau la mesin masa doraemon tu ada boleh aku pinjam tengok sape bakal bini aku..HUH..
Bila tengok pintu suka hati je berangan kalau ada benda ni boleh aku pergi rumah nenek.Toksah naik kete lama-lama lagi.Nak berak pun susah. oh zaman budak-budak..Masa tu aku siap record semua cerita doraemon ni dekat tape macam kat gambar bawah..Zaman sekarang dah pupus benda ni.

Zaman tu takde DVD, blue ray ni semua..




Satu dari cerita doraemon ni yang bagus adalah mengenai erti persahabatan. Tak kira susah macam mana pun, walaupun hampir dengan maut diorang tetap bersama,Tu baru sahabat sejati.Susah senang bersama.

Akhir sekali atas permintaan kawan aku Ali Amirul adalah Ultraman.Aku tak berapa berminat sangat cerita Ultraman ni.Hanya tengok-tengok macam tu aje.Hanya disebabkan aku membetulkan nama hero Ultraman Cosmos je tadi dalam kelas terus aku digoreng oleh Ali.Hampeh la lu Ali.Biar ko minat sampai mimpi Ultraman cosmos ni pun.


Baiklah sampai sini saje entry aku kali ni.Blog aku dah ada header.Nanti aku cerita pasal header tu.Mau cari komik doraemon adik aku kejap.Hihihi

Saturday, September 25, 2010

Legend of the Fist: The Return of Chen Zhen

Petang tadi aku dah tengok cerita Legend of the Fist: The Return of Chen Zhen kat GSC East Coast Mall Kuantan.Sebenarnya takde dalam perancangan aku pun nak tengok cerita ni tapi memandangkan takde cerita lain yang boleh memenuhi selera aku yang amat meminati genre thriller maka cerita ni lah yang paling tepat.

Ni adalah filem kantonis pertama aku tengok.Pelakon dalam filem ni pun aku tak kenal sorang pun. Malah Andrew Lau director filem ni pun aku ingat lupa-lupa je dia.Tak berapa kenal.
Beli tiket pukul 3.32pm cerita start pukul 3.25pm.Kali ni kenapa la iklan dia sekejap sangat.Nasib baik tak terlepas banyak intro dia.Itulah banyak sangat fikir nak tengok cerita apa sampai lewat masuk hall.

Cerita ni mengisahkan tentang seorang mamat yang bernama Chen Zen yang dilakonkan oleh Donnie Yen.Mamat ni merupakan bekas askar China dulu.Dia ni seorang yang cintakan tanah air yang menentang Jepun daripada menjajah China masa tu.


Dalam movie ni banyak aksi. Malah masa Chen Zen diseksa tentera Jepun ada sumber mengatakan dia dah berbogel bagi me"real"kan babak kena seksa tu.

Aku pun tak reti nak bagi komen panjang untuk movie ni.Apa-apa pun aku tak terasa rugi tengok movie ni sebab banyak aksi berbanding cerita lain yang gempak je lebih tapi babak action 1 scene je.

Sebelum aku tamatkan entry kali ni sebelum aku balik tadi aku ada beli roti kat satu tempat ni.Lepas aku bayar baru aku sedar yang tukang buat roti ni adalah bukan Islam maka aku pun was-was nak makan sebab sijil halal yang dia letak kat dinding pun photostat. Bab makanan halal haram ni jangan buat main-main nanti boleh jadi darah daging.Maka roti tersebut telah dibuang.

Okeh sesiapa nak tengok cerita thriller yang best aku cadangkan movie ni. Berbaloi-baloi...
Rate 4/5 bintang.





Friday, September 24, 2010

Berbeza ke??

Muka manusia ni sentiasa berubah-ubah.Kalau dulu muka jambu sekarang janggut dah macam Osama Laden. Kalau dulu body slim melim sekarang bulat macam bola la pulak.

Kalau aku pulak macam mana ye...Jom kita saksikan...Zasssss




Ni aku semasa masih belum mengenali apa itu facebook,iphone dan apa itu Nokia...




Menggunakan mesin masa moh kita tengok muka yang seterusnya.....



Seperti yang korang nampak gambar ni tahun 1995.Jadi umur aku masa ni adalah 3 tahun. Masa ni juga masih tak mengenali apa itu cinta dan apakah makna awek..Masih suci bersih lagi.

Kita berpindah ke gambar seterusnya....


Gambar ni kalau tak silap aku tahun 2001.Umur 9 tahun. Masa ni nafsu makan tengah membuak-buak sehingga aku menjadi macam......

.....Gambar ni....

Masa ni tahun 2007.Dah pandai mengenali apa itu henpon dan cara basic tackle awek.Bodi aku pun cun masa ni..Bulat and bulat..

Dan aku yang sekarang......


Ni gambar terbaru.Masa ni janggut dah mula tumbuh....dan terpaksa membeli shaver untuk menebasnya atas nama peraturan..Benci-benci kenapa aku mesti cukur janggut...tanak cukur gak..haha

Dan adakah aku akan menjadi begini untuk masa depan???




atau



Ok...sampai sini jela entry aku kali ni..Penat aku selongkar album lama untuk gambar-gambar kat atas.


Monday, September 20, 2010

Update...

Raya dah seminggu lebih....
Kerja bertimbun-timbun's tak siap lagi....
Mood raya lagi..
Sambung cuti raya please...

Sunday, September 5, 2010

Iklan raya TV3 macam hampeh

Sedang aku melayari samudera internet tiba-tiba terklik la iklan raya tv3 ni.Jarang tengok tv3 sekarang ni.Layan Astro Oasis lagi bagus.TV3 asyik drama swasta je banyak.Nyampah..

Ok balik ke topik asal. Bila aku tengok iklan tu rasa pelik pulak. Sejak zaman bila ada basikal terbang ni?Tak logik langsung.Basikal guna kat tanah la.Graviti ada mana boleh terbang.Haish.Apela. Dahla lebih kurang macam krismas.Krismas je ada santa claus ni. Islam mana ada.

Malas komen panjang-panjang korang tengokla sendiri iklan ni.Dan buat penilaian sendiri. Ramai orang desak TV3 tarik balik iklan ni.Tak percaya pergi la ronda kat blog-blog orang lain.


video

Saturday, September 4, 2010

Bila tiba hari raya...

Seminggu tak update..Idea tak datang.Ibarat ais yang membeku di artik. Ilham hilang umapama mencari air di gurun yang terik. Tiba-tiba ilham datang umpama membawa cahaya menerangi kegelapan.. Baru ada semangat nak update blog..

Raya tak sampai seminggu lagi.. Apa benda yang selalu terjadi bila tiba hari raya jom kita terjah.

Bila tiba hari raya shopping complex mulai penuh dengan sale.
Bila tiba hari raya bank mesti penuh dengan orang nak tukar duit raya.
Bila tiba hari raya checklist kuih raya untuk hantar pada customer mesti beres semua.
Bila tiba hari raya lagu raya dipasang kat mana-mana.
Bila tiba hari raya bunyi mercun gempak gempita.
Bila tiba hari raya mak-mak sibuk nak sedia juadah raya.
Bila tiba hari raya budak-budak mesti nak beli baju raya.
Bila tiba hari raya macam-macam ada..

Bila tiba hari raya apa lagi yang ada? tolong tambah ye..
SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI MAAF ZAHIR BATIN

Tuesday, August 24, 2010

Bila Google translate Bahasa Melayu

Penah tak korang baca subtitile bahasa melayu dekat DVD pirate yang korang beli?Baik mengaku.Bulan puasa ni.Mesti akan ada situasi MR Parker bila di"translate" akan jadi En.Tempat Letak Kereta. Pagi ni aku tengah aku main-main dengan blog terbit la keinginan,nafsu dan kehendak untuk mencuba Google Translator yang dok menyibuk ni.Bila dicuba kat blog aku inilah hasilnya...


Sebelum Translate.....Tekan butang translate tu dulu

Bahasanya masih indah berbunga

Dan ini Hasilnya.....

bahasanya sudah haru biru


Malay-English
Ronda-ronda are looking for parking with the 3rd series mouse finally jugak parking.


Original lagi asli punya ayat:
Sedang ronda-ronda mencari parking dengan 3rd series kancil akhirnya dapat jugak parking.


Kalau baca secara keseluruhan keluar air mata baca benda alah ni.Moralnya jangan guna direct translate.Naye nanti..

Jangan jadi macam ni sudah...

I WANT TO CUT CONNECTION US.

I have think about this cook-cook. I know I clap one hand only. Correctly, I have seen you and she walk-walk together at town with eyes myself. You grab hand she.

You always ask for apology back-back. i don’t trust you again! You are really crocodile land.

My friend speak you play wood three. First-first i think my friend lie me. But now I know you correct-correct play wood three.

So, I break connection to pull my body from this love triangle. I know this result I pick is very correct, because you love she very high from me.

So, i cut this connection to go far from here. i don’t want you play-play with my liver.

I have been crying until no more eye water thinking about you. I don’t want banana to fruit two times.

Safe walk…

Tijah.

Saturday, August 21, 2010

Kisah hari sabtu...

Hari ni hari Sabtu..Pagi yang indah dan damai walaupun puasa dalam keadaan tak bersahur.Dalam pukul 11.00 tadi cik emak meminta aku jadi driver beliau untuk ke Bandar Chukai yang tak seberapa ni untuk membeli kaca mata nenekku yang sudah uzur.OK aku pun siap-siap mandi sarung baju, slack hitam calit minyak wangi sebarang dua dan yang penting spek mata.Sebab aku rabun.Dan akhir sekali "OK mak jom kita gerak".

Jalan agak busy arini dan agak panas.Maklumlah hari Sabtu.Semua nak shopping raya.Kereta pun main parking je..Mesti best pak cik polis trafik dengan MPK saman korang nanti.Padan muka..haha!! Jahat betol aku.. Sedang ronda-ronda mencari parking dengan 3rd series kancil akhirnya dapat jugak parking.

Sambil aku berjalan macam biasa mata kena alert.Mana tahu peragut,perogol,peliwat dan macam-macam "pe" lagi amat berleluasa sekarang.Tapi yang aku dapati ramai anak-anak gadis sekarang pakai baju macam pakai sarung nangka..Boleh bayang tak?Mungkin macam ni kot.

Aku dah sedaya upaya nak elak.Tapi jalan depan ada.Pusing belakang pun ada.Takkan nak pejam mata kot..Jatuh longkang la aku macam tu.Malu la aku nanti.Takpe cekalkan hati.Saya tak tengok..Tapi kantoi gak tertengok sekali dua.Dua kati pahala aku kene tolak arini.Cis!!Kenapa la korang bulan puasa pakai macam tu ju gak.Kesian kat kami.Kaum lelaki.Lain kali saya nak pergi bertapa kat bandar 7 pagi 7 malam la kat bandar tu.Boleh cuci mata.



Renung-renungkan la.....


Harini aku dapat jugak baju melayu warna gold.Beli kat Butik Tradisonal Melayu. BTM.Orang ramai lagi kat situ.

P/s:gambar semua diambil dari google...aku malas nak snap gambar tadi.

Saturday, August 14, 2010

Masjid port bagi pencuri selipar.

"Cilakak, selipar baru beli sebulan dah kena kebas. Kat masjid pulak tu. Korang tak tahu ke aku baru pijak taik lembu dengan selipar tu semalam.Padan muka korang.Curi lagi selipar aku." Diolong yang mungkin korang luahkan setelah kehilangan selipar kat masjid..Kalau selipar Jepun hilang takpe la jugak..

Kadang-kadang aku sendiri pelik dan hairan serta ajaib lagi mistik mengenangkan misteri kehilangan selipar kat masjid ni.Agak-agak kena buat repot polis tak?? Mungkinkah ada toyol, jembalang mahupun hantu raya yang diupah untuk curi selipar/kasut kat masjid ni.?

Aku terlintas nak tulis entry ni lepas adik aku kehilangan selipar dia kat masjid buat kali kedua dalam masa hampir sebulan. Pertama dekat sebuah masjid di Jengka Pahang.Dan kali kedua pada 4 Ramadhan 1431H.Bulan puasa tu.Para pencuri selipar ni tak mintak cuti rehat ke dari buat kerja ni? Heran betol aku.


Penah ke jadi macam ni?

Aku pun pernah gak hilang selipar ni.Dalam dua minggu lepas.Selipar bau kedai lagi..Walaupun ada mulut busuk cakap selipar aku selipar design orang tua aku ingat selamat la selipar tu dari dikidnap oleh para penyamun profesional ni.Tak jugak rupanya. Lepas dari tu aku terus pakai selipar Jepon pegi masjid. Yang kelakarnya minggu lepas aku pergi masjid dengan memakai selipar Jepon tu. Masa nak balik hilang.Cari punye cari...CIS, dalam toilet..Siapalah yang anggap selipar Jepon yang aku beli dengan harga RM3.90 kot adalah selipar jamban masjid..Selipar Jepon gua jenama batak ye..ok itu tipu..



Kalau guna cara ni berkesan tak ye?

OK...sampai sini jela entry aku kali ni..Oh ye..aku ucap Selamat Menyambut Ramadhan 1431H walaupun terlambat sikit.Semoga rahmat kita terima dari bulan yang mulia ni.Pesanan penaja pergi masjid tu pergi la solat jangan dok kidnap selipar orang.Kesian dia kene beli selipar baru tiap-tiap bulan.
Tak sampai tahap kena buat wanted macam ni sekali buat masa sekarang.

Semua gambar credit to pakcik google

Sunday, August 8, 2010

5 Blog terbest

Baik seperti yang dijanjikan sebelum ni.Aku dengan poyonye akan mengumumkan 5blog terbest menurut pemerhatian ku...rasa macam penyampai anugerah kat Oscar la plak..
Tempat kelima...
jatuh kepada.......

Hitam itu bukan putih



Blog ni dikarang oleh cik Ayu.Tapi tak tahu la tuan die ni betul-betul ayu ke tidak.. Entri untuk setiap post die pendek-pendek je.Bahasa die pun tak skema.Yeahhh die sound direct je. Aku rasa sape yang terkena memang terbekas kat hati la..Aku rasa entri die yang paling best wakenabeb versi universiti..Pecah perut aku baca..Ok kita pergi tangga keempat pulak

Tangga keempat...tuuuttt...

Nur Hidayah Isa




Blog student UTM ni berdasarkan kisah dan pengalaman dia dalam hidup ni. Dia ni tak suka aktiviti yang keluarkan peluh tapi pergi gak panjat gunung.Ingat pompuan ayu macam dia ni tau mekap kat umah je. Entry yang best dalam blog die yang paling aku masa kete Sewa dia rosak kat tengah jalan besar..Kelakar...

Tangga Ketiga...teeet...



Justkhai



Sape tak kenal dengan Khai Hassan ni...Blogger femes kat Malaysia.pape pun layan la blog dia ni..


Tangga Kedua...tuuuttt...

Coretan Perantau



Kisah seorang jejaka bernama Long Hafizz yang menuntut di London. Blog ni banyak cerita cara hidup dia kat negara perantau.Pandangan die..Bagi aku yang tak mampu untuk fly ke obersea ni blog die la tempat aku pasang impian nak pergi oversea nanti.Lagi satu die pun boleh jadi pemandu pelancong untuk pelancong kat kota London tu taw

bom...bam..bang...bom Tempat Pertama jatuh pada....

Blog Realiti Konspirasi



Blog budak Malaysia study kat Jepun ni atau nama samaran abang zack.Blog ni jatuh tempat pertama sebab entry dia memang best.tu memang pasti la.Satu lagi kehebatan dia timbulkan feeling.Kalau part sedih memang menjadi la.Nak-nak kalau dengar sekali dengan soundtrack dia.Memang sedih la..Dia ni seorang yang keretip jugak dalam bab lukis-lukis kartun ni.Walaupun tak selawa komik ujang tapi ok la.Entry pasal negara Jepun pun ada dalam blog dia.Rasa macam travel kat Jepun je..Sekali nak ingatkan dia dah berpunya.Cik Awek dia setia tunggu kat Malaysia ni




Friday, July 30, 2010

5 laman web best

Salam perhatian..

Owner blog ni masih hidup dan sihat walafiat lagi.. Masih lagi bernafas di muka bumi ni.Lama gila tak update blog. Ok kali ni aku update blog. 5 website yang mesti aku bukak paling kurang dalam 3 hari tu sekali mesti aku bukak.

Tangga kelima....


Ok laman web ni adalah berkaitan dengan dunia pemotoran.Kalau nak tahu gosip-gosip panas contohnya kereta baru yang akan dilancarkan maka paultan.org akan paparkan berita tu.Nak tahu pasal projek Proton yang baru intai la website ni.


Tangga keempat...


Website ni merupakan website kegemaran untuk download lagu atau video.batuu.com ni bertindak seperti search engine.Lebih kurang macam google la.


Tangga ketiga


Putera.com ni merupakan forum kalau secara rasminya merupakan forum berkaitan komputer.Kat sini la banyak aku belajar pasal komputer.Boleh la tambah ilmu berkaitan komputer.Selain itu ada jugak forum pasal kesihatan, jati diri, sembang dan sebagainya. Malah aku pernah guna isi dari putera.com ni untuk debat masa PPP kat UiTM aritu.Tercengang diorang..hihhihi


Tangga Kedua

www.zedge.net

Zedge.net ni jugak tempat untuk men"download".Tapi aku biasa download tema,ringtones dan aplikasi untuk henfon aku.Dan ingin diingatkan disini bahawa download di website ni adalah FREE.Malah korang jugak boleh upload hasil kerja korang kat sini. Tapi aku reti download je.. I tak pandai la nak cipta-cipta tema ni..


Tangga Pertama

www.facebook.com

Tangga pertama tak lain dan tak bukan adalah facebook atau nama manja pesbuk.Pesbuk ni aku rasa dah terlalu gelemer dan aku rasa takyah nak terang lebih-lebih la kot.Dalam best-best pesbuk ni ada satu benda yang aku tak suka.Apps dia yang karut marut.Penuh kat page profile.Buat penat je aku nak delete satu-satu. Game pun ada kat pesbuk ni. Adik aku asyik layan game kat pesbuk ni aje.


OK setakat ni saja update kali ni..Entry seterusnya pasal 5 blog paling best yang menduduki carta hot blog bagi aku pulak.




Sunday, July 4, 2010

update dari uitm jengka

salam khazanah alam. yeah dah lama menyepi aku.maklumlah terlalu busy sepanjang ada dekat uitm jengka. minggu destini siswa yang agak memenatkan dah habis dilalui. bangun tidur pukul 4 pagi tidur pukul 1pagi.maka akan terjadi la episod tidur dalam dewan. Terima kasih kepada semua oc yang berpenat untuk kami.Nanti aku nak apply jadi oc jugak la.Ok esok start kuliah.Tunggu sampai dapat lappy baru boleh update blog lagi. Blog diupdate melalui telefon bimbit

Sunday, June 13, 2010

Balik Kampung.

Dah berapa lama aku tak update blog??Dekat sebulan dah ke? Alamak lamanya tak update patutla ada orang tanya kenapa aku lama tak update.Sori ye cucu semua.Ok sekarang aku dah kembali nak merapu sedikit.Sekarang ni cuti sekolah ye..Maklumlah aku ni dah lama sangat bercuti cincai-cincai dekat SETENGAH tahun jugak aku bercuti.Lama sungguh.Memandangkan sekarang ni cuti sekolah maka ramai yang dok sibuk nak balik kampung.Aku pun nak jenguk jugak lah kampung aku yang terletak kat selatan.Kat Johor dan lebih spesifik kat Kulai.Bila orang tanya aku kampung Johor kat mana cakap kat Kulai mesti akan ada ayat ni “owh,dekatla dengan rumah Mawi,kirim salam kat Mawi ye”.

Bertolak 6.6.10 hari Ahad pukul berapa pagi entah.aku sendiri pun tak ingat.Destinasi pertama yang dituju adalah ke Majlis Perkahwinan sepupu aku.Sebenarnya kalau ikut aku dah naik boring makan nasi minyak sekarang ni.Kalau aku kawin nanti la kan aku nak buat selain dari nasi minyak contoh macam lontong ke,soto ke,bakso ke.Barulah terserlah Gen Kejawaan yang diwarisi daripada sebelah mak aku.Nak jahat lagi kat kenduri kawin aku nanti sedia nasi,karipap dengan air sirap je.Lauk pauk sila bawak sendiri dari rumah.Komfem jadi buah mulut orang 7 keturunan aku..



Nampak tak pengantin perempuan tu.Itula sepupu aku.Aku panggil dia Kak Rina je.Suami dia Abang Farid orang Kajang.Satu tempat kerja dengan Kak Rina.Cuma sekarang ni aku tak sempat nak tanya Abang Farid macam mana dia takel kak rina tu.


Amacam ada nampak macam jamban berhantu tak.Sebelah hutan tu beb.Perlu keberanian tahap dewa nak berak malam-malam.Dengan bunyi cengkerik bunyi ,daun ditiup angin kadang-kadang dengar bunyi tapak kaki binatang.Fuhh seram tu.Kepada yang agak penakut nak guna jamban ni waktu malam terutama pukul 2,3 pagi mereka telah memilih secara rawak teman untuk dijadikan mangsa untuk teman diorang ke jamban.

Sepanjang seminggu aku duduk kat kampung ni memang tak sah kalau aku tak ke Plaza Angsana JB.Aku pun sendiri heran kenapa aku minat sangat ke Plaza Angsana ni.Ramai awek lawa ke kat sana? Entah aku sendiri tak tahu.Tapi kalau nak banding dengan CP kemaman ibarat langit dan bumi.Jadi jangan banding dengan CP kat kemaman ye.Kalau tak aku sekeh kepala korang.

Lihat muka masing-masing yang tengah layan aiskrim McD

Kalau aku duduk kat kampung tak sah kalau mata aku tak merah.Memang agak menyusahkan.Baru-baru ni tengah-tengah aku sedap tidur tiba-tiba ada makhluk yang bernama semut menyerang aku.Tak tambah lagi dengan serangan encik nyamuk sihat-sihat dan tembam-tembam.Cilake.Satu malam aku tak boleh tidur.Sakit beb.Tambah lagi mata aku tak lama lepas tu menjadi sepet dan merah menyala ibarat apek yang kematian bini.Asal pejam mata pedih,gatal tapi mata dok sibuk nak tutup sebab mengantuk.Hasilnya malam tu aku tidur dua jam je.Tidur yang tak efektif.

Lihatlah nyamuk yang chubby ini tengah dinner

Tempat yang orang cakap tempat wajib disinggah oleh kaum hawa dekat Johor ni adalah dekat Air Hitam.Dari bunga,kaca,pasu,mainan,teddy bear dan lain-lain ada kat sini.Kat Air Hitam ni nak dikatakan barang dia murah mak aku cakap tak berapa murah jugak.Mungkin sebab banyak pilihan dan ada barang yang tak terdapat dekat Kemaman dan tempat lain.Aku tanya mak aku sebab dia adalah pelanggan tetap yang akan melaburkan duit beliau untuk membeli disini setiap kali balik ke Johor.

Sila-sila banyak pasu murah..harga boleh kurang seposen...

Model baju merah iaitu adik aku tak dibayar oleh aku untuk posing di depan sebuah kedai yang menjual teddy bear dan mainan .Masa kecik-kecik aku ada beli jugak mainan dekat sini.Mainan yang paling diminati tentulah figura Power Rangers Made In China punya.Masa tu tak mampu nak beli Bandai punya brand taw.

Ok sekian sahaja entry aku kali ni.Untuk makluman masa aku taip entry ni aku baru je lepas pekena kebab.Kebab Melawati Sedap...Tapi asal kebab dia kecil sangat???